De omgeving van Fez

Hoewel er binnen de stadsgrenzen van Fez veel te zien en te doen is, is ook de omgeving van de stad zeer de moeite waard. Op deze pagina laten we een aantal van de mooiste plekken in de directe omgeving van Fez aan bod komen. Mocht je erg veel zin hebben om na het lezen van deze website Fez te gaan bezoeken en wil je graag nog een stukje meerwaarde aan je bezoek aan deze prachtige stad creëren, dan mogen deze plekken wat ons betreft niet worden overgeslagen. Op deze manier leer je nog meer over de stad en de directe omgeving. Buiten Fez vind je namelijk nog sporen uit lang vervlogen tijden, zoals de Romeinse nederzetting Volubilis. Ook de stad Meknes is goed te bezoeken vanuit Fez, net als een aantal dorpen en het Nationaal Park Jbel Tazzeka. Kortom; ook in de omgeving van Fez is genoeg te zien en te beleven.Volubilis

Vele culturen hebben zich door de eeuwen heen gemanifesteerd als invloedrijke groeperingen in en rondom het gebied van Fez. Een overblijfsel van de Romeinse periode is Volubilis. De Arabische naam van deze site is Oualili. Lange tijd was dit een Romeinse nederzetting die waarschijnlijk is gebouwd op de restanten van een eerdere stad hier heeft gelegen. Volubilis was een belangrijke plaats binnen het Romeinse Rijk. De stad werd beschouwd als het bestuurlijk centrum van het oostelijk deel van Romeins Afrika. Daarnaast was het ook een belangrijke handelsplaats voor wilde dieren die afkomstig waren van het Afrikaanse continent. Zo werden er hier wilde dieren verhandeld, zoals luipaarden en leeuwen. Deze werden dan weer gebruikt bij de wilde-dierengevechten in grote arena’s, zoals het Circus Maximus. Lange tijd bleef de invloed van de Romeinse aanwezigheid hiernaast nazinderen. Zo is de Arabische taal het Latijn hier pas gaan verdringen in de zevende eeuw. Lange tijd bleven er ook nog mensen wonen in deze stad. Pas in de achttiende eeuw werden de materialen die hier te vinden afgebroken en hergebruikt voor andere bouwwerken. Toch is er nog genoeg te vinden van de sporen van de Romeinse tijd. Zo vind je tussen de indrukwekkende Romeinse ruïnes nog een dertigtal mozaïeken van een zeer hoge kwaliteit. Sinds 1997 prijkt Volubilis ook op de werelderfgoedlijst is van UNESCO.

Meknes

De historische stad Meknes ligt op enkele uren afstand van de stad Fez. Deze oude stad maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je na een aantal dagen hebt uitgetrokken om Fez en de omgeving van deze stad te bezoeken, zou je jezelf echt te kort doen om de uitstap naar Meknes niet te maken. Deze grote stad telt ruim een half miljoen inwoners en bestaat al sinds de Almoraviden hierin 1063 een eerste militaire nederzetting bouwden. In de loop der eeuwen hebben verschillende beschavingen het hier voor het zeggen gehad. Dat maakt een bezoek aan deze stad zo interessant. Het gehele historische stadscentrum heeft om deze reden een notitie op de werelderfgoedlijst sinds 1996. Enkele van de interessante bezienswaardigheden in deze stad die zeker de moeite van het bezichtigen waard zijn, zijn het ‘Dar El Makhzenpaleis’, de stadspoort ‘Bab Mansour’, de religieuze school Madrassa Bou Inania en het ‘Mausoleum van Moulay Ismail’. Dit zijn slechts enkele van de prachtige voorbeelden van oude bouwwerken die je in Meknes kunt bewonderen.

Nationaal Park Jbel Tazzeka

Waar veel mensen wellicht denken dat Marokko een soort woestijnachtig ruw landschap is, blijkt dat dit geheel niet zo is en dat de landschappen in Marokko enorm gevarieerd zijn. Een mooi voorbeeld van een heel ander landschap dan je zult verwachten is het Nationaal Park Jbel Tazzeka. Het park opende in 1950 haar deuren en telt sinds 1989 een oppervlakte van honderdtwintig vierkante kilometer met ecologisch belangrijke bossen met bijvoorbeeld de kurkeik, helmgras en canyons die je doen denken aan hele andere landschappen elders op de planeet. Het park ligt in het midden-Atlasgebergte en wordt gekenmerkt door de bijna 2000 meter hoge Jbel Tazzeka. Naast de unieke flora zijn er ook wat dieren te spotten. Bekende dieren zijn de Noord-Afrikaanse beer, het stekelvarken, de zeldzame genetkat en de Algerijnse wolf. Het is slechts een kleine greep van de vele diersoorten die hier te vinden zijn. In het park zijn diverse wandelroutes die je langs mooie plekken met prachtige uitzichten brengen. Voor wandelaars is dit park een echte ‘must go’. Laat je verrassen door de prachtige natuur die Marokko te bieden heeft.

Taza

Vlakbij het Nationaal Park Jbel Tazzeka ligt de berberstad Taza. Deze vrij grote stad is wat hoger gelegen en biedt een doorgang tussen het Rifgebergte en het Atlasgebergte. De stad kent een lange geschiedenis die begint bij de Miknasa, een stam die zich hier rond de zevende eeuw ophield. Zij bouwden hier de eerste vestigingen die ze Miknasat al-Taza noemden. Het woord Taza is dan weer te danken aan het Berberse woord Tizi, dat zoveel als nauwe doorgang betekent. Dit is dan weer een directe verwijzing naar de nabijgelegen Tazakloof. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hier een stempel gedrukt. Dit heeft erin geresulteerd dat deze sporen van de geschiedenis nog altijd te vinden zijn in deze historische oude stad. De historische binnenstad alleen is al moeite van het bezichtigen waard. Enkele andere bezienswaardigheden zijn de Graanmarkt en de Souks waren uitgebreide variatie van etenswaren en goederen worden verhandeld. De Al-Andalous Moskee mag ook zeker niet worden overgeslagen. De moskee heeft een minaret die is gebouwd in de veertiende eeuw. Taza is een verrassende stad met vele historische sporen terug te vinden zijn in een aantal prachtige bouwwerken.

Ifrane

Een andere stad binnen reisafstand van Fez is de in het midden-Atlasgebergte gelegen Ifrane. Deze niet al te grote stad oogt zeer modern in vergelijking met de typische authentieke andere Marokkaanse plaatsen in deze regio. Dit heeft alles te maken met de stichters van deze stad, namelijk de Franse heersers. Het waren de Fransen die zich hier vanaf 1928 begonnen te vestigen. Ergens zal dit ook te maken hebben gehad met het alpine klimaat dat hier heerst. De zomerse hitte viel hier reuze mee in het hoger gelegen Ifrane. In de winters kan de plaats zelfs aandoen als een bergplaats in de Franse Alpen. Op een hete zomerse dag kan een bezoek aan deze plaats verfrissend zijn. Hier is er geen typische Marokkaanse hitte maar een aangenaam bergklimaat. Bovendien is ook de omgeving van de stad een interessante locatie voor mensen die graag wandelen. De streek rondom Ifrane heeft zijn eigen specifieke flora en fauna. Vooral de aanwezigheid van een aantal zeldzame vogelsoorten maakt een bezoek aan deze plaats voor vogelspotters een absoluut hoogtepunt.

Moulay Idriss

Een andere interessante plaats die zich binnen reisafstand van de stad Fez bevindt, is Moulay Idriss. Deze kleine stad ligt net iets ten noorden van de grote stad Meknes en is een streling voor het oog. Het stadje met veelal witte huizen ligt namelijk boven op een heuvel omringd door groene natuur. Voor veel Marokkanen is Moulay Idriss ook een bedevaartsoord. Veel nakomelingen van de islamitische profeet liggen hier begraven. Kenmerkend voor het stadje zijn de smalle straatjes zoals je die ook ziet in de oude binnenstad van Fez. Lange tijd was deze stad verboden terrein voor niet-moslims. Zij waren niet welkom in deze religieuze bedevaartsoord. Sinds 1916 is iedereen hier welkom. Een bezoek aan Moulay Idriss is uitstekend te combineren met het bezoek aan het nabijgelegen Romeinse Volubilis. Moulay Idriss is een uitstekende plaats om even te ontsnappen aan het grote en drukke Fez en kennis te maken met de typische inlandse Marokkaanse cultuur in een kleinere stad.