Fez bezoeken

Door de steeds goedkoper wordende vliegtickets en het feit dat de bekendere toeristische bestemming steeds meer last hebben van overtoerisme is Fez een steeds populairder wordende stedentripbestemming. Het grote voordeel van een bezoek aan Fez is dat het er zo goed als altijd goed weer is. Zelfs in de winterperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur er nog boven de vijftien graden Celsius. Dus zelfs al het een dag regent in Fez is het nog steeds niet onaangenaam. De beste periode om een bezoek te brengen aan Fez in het voor- en najaar. In deze periode heb je de grootste kans op aangenaam weer zonder dat het heel warm is.

Tijdens een stedentrip in Fez ga je natuurlijk een groot deel van de bezienswaardigheden en musea in de stad bezichtigen. Zorg er vooraf wel voor dat je goed weet wat je allemaal wel en niet wilt bezoeken, want de stad heeft veel meer te bieden dan je in enkele dagen kunt zien.Een stedentrip naar Fez boeken

Fez is na Marrakesh de populairste stad in Marokko voor een korte of lange stedentrip. Vanuit Eindhoven, het Duitse Weeze en de Belgische stad Charleroi worden er rechtstreekse vluchten naar Fez aangeboden. Ondanks het feit dat Fez tot de populairste toeristische bestemmingen in Marokko hoort worden er vanuit Nederland nog niet veel pakketreizen naar de stad aangeboden. Handiger is het om zelf je ticket en hotel en transfer te regelen. In de meeste gevallen ben je dan zelfs goedkoper uit dan wanneer je een pakket boekt.

Fez bezoeken tijdens een rondreis door Marokko

De meeste toeristen die een bezoek aan Fez brengen doet dit als onderdeel van een rondreis door Marokko. Afhankelijk van je route en de duur van de rondreis zul je twee of drie nachten in Fez verblijven. Het is mogelijk om de bekendste bezienswaardigheden in Fez in één dag te zien, maar het is leuker om dit te verdelen over twee dagen. Zodat je rustig door de oude medina kunt lopen en de vele geuren en geluiden in je op kunt nemen.
Als je tijdens een rondreis Fez bezoek dan zul je met een eigen auto of een bus in de stad aankomen. Kom je met je huurauto, dan moet je wel goed opletten waar je de auto parkeert. De hele medina is namelijk autovrij en rondom de medina is het lastig parkeren.

Fez verkennen met een gids

De medina van Fez is een groot doolhof. Om hier fatsoenlijk de weg te kunnen vinden heb je twee opties. De aangegeven toeristische routes volgen, die met verschillende bordjes staan aangegeven of Fez bezoeken met een gids. Zelf hebben we Fez bezocht onder begeleiding van een gids. Deze nam ons eerst mee naar enkele bezienswaardigheden buiten het historische centrum om vervolgens met ons een wandeling door de medina te maken. Het hebben van een gids heeft twee grote voordelen. Als eerste weet je zeker dat je niet verdwaald en op de meest efficiënte manier langs de verschillende hoogtepunten van de stad loopt. Het andere grote voordeel is dat je minder lastiggevallen wordt door de vele verkopers die je in de medina tegenkomt. Dit heeft er bij ons voor gezorgd dat we een hele relaxte middag in de medina hebben doorgebracht zonder dat we op een vervelende manier werden aangesproken of benaderd. De kosten van een gids verschillen sterk per gids en het jaargetijde. Onze gids werd door ons hotel geregeld, inclusief fooi betaalden we voor een hele dag ongeveer vijftig euro.

Eten en drinken

Het merendeel van de restaurants die je in de medina van Fez tegenkomt, hebben een toeristisch karakter. Je komt er restaurants tegen met klinkende namen als Typiquement Marocain, Medina Café en Tajine Fez. Deze restaurants zijn niet per se slecht te noemen, maar verwacht er niet de authentieke Marokkaanse cuisine. De gerechten die je op deze plaatsen voorgeschoteld zal krijgen, zijn meestal aangepast aan de smaakpapillen van de toerist. Natuurlijk zijn er in de medina van Fez genoeg leuke en authentieke restaurants te vinden, daar moet je wel even goed naar zoeken. Net buiten de medina zijn verschillende restaurants te vinden die iets hoger in kwaliteit en prijsklasse liggen. Het zal je niet verbazen dat je op deze plaatsen voornamelijk toeristen tegen zal komen.
Omdat alcohol als haram gezien wordt door de koran, is het op veel plaatsen niet mogelijk om een wijntje of biertje te drinken. Er zijn een aantal plaatsen waar je wel een lokale Marokkaanse wijn kunt proeven. Wij deden dat bij l’Amadier, een restaurant dat bij het hotel Palais Faraj zit net buiten de Medina. Wel kun je overal frisdranken en Marokkaanse thee krijgen.

Overnachten in Fez

Er zijn in Fez verschillende soorten van overnachtingsmogelijkheden te vinden. De mooiste en leukste manier om je nachten in Fez door te brengen is in een van de vele prachtige riads die in de stad te vinden zijn. In de directe omgeving van de medina en ook in de oude medina zijn tientallen van deze prachtige oude woningen te vinden. De ene riad is mooier en luxer dan de andere, maar de opzet is bij allemaal ongeveer gelijk. Alle riads hebben prachtig gedecoreerde binnenplaatsen met in het midden een fontein. Alle ramen en deuren van de kamers komen uit op dit centrale binnenplein. Zelf hebben we geslapen in het prachtige La Perla de la Medina, waar het personeel bijzonder vriendelijk en gastvrij was. Het ontbijt was er simpel, maar goed en meer dan genoeg. Andere aanraders om je nacht door te brengen in Fez zijn het Riad Al Makan en Riad Authentic Palace en Spa. De laatste heeft een klein zwembad op de binnenplaats.

Vergelijk de prijzen van de verschillende Riads in Fez met elkaar op Trivago.nl

Excursies

Verblijf je langere tijd in de stad Fez dan is het fijn om even de drukte van de stad te kunnen ontvluchten. In de omgeving van Fez zijn er genoeg bezienswaardigheden en leuke stadjes te vinden die het bezoeken waard zijn. Het merendeel van de bezienswaardigheden in de omgeving van Fez kun je met gemak op een dag bezoeken. Denk hierbij aan de blauwe stad Chefaouen, de Koningsstad Meknes, de opgravingen van Volubilis en het nationaal park Jbel Tazzeka. Wil je vanuit Fez een bezoek brengen aan Marrakesh of tocht door de woestijn maken, dan zul je hiervoor meerdere dagen moeten uittrekken. Zelf bezochten we vanuit Fez de oude Romeinse stad Volubilis, het prachtige dorpje Moulay Idriss en de stad Meknes.

Winkelen

In de medina van Fez kom je allerlei leuke kleine winkeltjes tegen. Ieder deel van de medina heeft zijn eigen soort winkels. Zo is er een deel van de medina gereserveerd voor de koperslagers en kom je op andere plaatsen vooral stoffen en tapijten tegen. Van oudsher waren deze delen strikt gescheiden van elkaar, tegenwoordig zie je wel iets meer kruisbestuiving, maar niet veel. In de medina moet je geen winkelketens, supermarkten of andere moderne kledingwinkels verwachten. Je komt er voornamelijk kleine winkeltjes tegen die fanatiek proberen je hun goederen te verkopen. De prijzen van de aangeboden artikelen liggen altijd vele malen hoger dan de werkelijke prijs. Afdingen is een must. Als je ongeveer een derde van de originele vraagprijs hebt betaald, dan zit je in de meeste gevallen goed.
Ben je op zoek naar een winkelcentrum met moderne winkels en bekende merken dan moet je naar een winkelcentrum in het nieuwere deel van de stad. Borj Fez is een van de mooiste en bekendste in de stad.