Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Fez is het handig om er al het een en ander aan informatie over Fez op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Fez aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Marokko en Nederland? Mag je roken in restaurants en bars? Hoe zit het met geld en fooien? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Marokko reisinformatie antwoord gegeven.Douane & documenten

Om Fez te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Bij binnenkomst in Marokko moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Voor een verblijf korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dien je voor aankomst in Fez een arrival-formulier in te vullen. Bij binnenkomst en vertrek ontvang je een stempel in je paspoort. Let op: kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

Vaccinaties

Als je niet zeven dagen voor vertrek in een Gele Koortsgebied bent geweest, dan gelden er geen verplichte vaccinaties voor je bezoek aan Marokko. Wel wordt de vaccinatie tegen hepatitis-A aangeraden voor een vakantie naar Marokko.

Geloof

Bijna negenennegentig procent van alle Marokkanen is moslim. Een klein deel van de Marokkanen is christen of jood. Dit wil in praktijk zeggen dat je vijfmaal per dag de moskee zal horen en dat op vrijdag een deel van het openbare leven stil zal liggen. Als je Fez tijdens de ramadan bezoekt, zal eten in het openbaar lastig zijn.

Drinkwater

Het drinken van kraanwater wordt vanwege gezondheidsrisico’s afgeraden. Wie water wil drinken moet mineraalwater uit flessen nuttigen. Pas ook op met ijsklontjes, want die kunnen ook van kraanwater gemaakt zijn.

Drugs

Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is verboden.

Alarmnummer

In het geval van nood kun je gebruik maken van de volgende telefoonnummers
– Politie: 19
– Militaire politie: 177
– Brandweer: 15
– Ambulance: 15

Elektriciteit

In Fez is er sprake van 220 volt/ 50 Hz wisselstroom. In vrijwel alle gevallen kunnen de stekkers van onze Nederlandse apparaten zonder enige problemen ingeplugd worden. Je kunt dus zonder problemen al je apparatuur opladen. Opvallend is wel dat in de meeste hotelkamers in Fez er weinig stopcontacten te vinden zijn. Een handig reisgadget kan zijn om een stekker met meerdere usb ingangen mee te nemen zodat je meerder apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Het spreek natuurlijk voor zich dat als je van plan bent om in de woestijn te gaan slapen je er geen stroom hebt in je tent.

Feestdagen

Fez kent een aantal islamitische feestdagen zoals Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan heb je ook in Fez te maken met aangepaste openingstijden en een andere sfeer. Overdag is het dan minder druk op straat terwijl na zonsondergang het leven echt op gang komt. Restaurants en terrasjes zijn overdag veelal, maar niet allemaal gesloten. Toeristen kunnen tijdens de Ramadan wel gewoon eten en drinken in Fez. Alcohol wordt er dan echter niet geschonken.

Een overzicht van feestdagen in Fez:
1 januari – Nieuwjaar
1 mei – Dag van de Arbeid
23 mei – Nationale Feestdag
30 juli – Feest van de Troon
21 augustus – Verjaardag Mohammed VI
18 november – Onafhankelijkheidsdag

Fooien

Bij restaurants is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Bij een drankje rond je af naar boven. Dit geldt ook voor taxichauffeurs. Dit natuurlijk alleen als de geleverde diensten naar behoren zijn uitgevoerd. Een chagrijnige ober, een slecht poetsend kamermeisje of een taxichauffeur die je met een behoorlijke omweg naar je plaats van bestemming brengt verdient geen fooi.

Alcohol

Het merendeel van de restaurants, hotels en riads in Fez hebben geen alcoholvergunning. Zei mogen geen enkele vorm van alcohol verkopen. Mocht je niet zonder wijntje of biertje kunnen tijdens het diner dan is het vaak wel toegestaan om zelf iets mee te nemen. Vraag dit wel altijd van tevoren, want het is niet overal toegestaan. In de buurt van moskeeën of andere geloofsgebouwen is het meestal verboden. Alcohol is in verhouding met andere producten in Fez aan de dure kant.

Fotograferen en filmen

Niet iedereen is ervan gediend om vastgelegd te worden op foto of video. Vraag daarom eerst toestemming aan de persoon die je op de foto wilt zetten. Je zou niet de eerste zijn die met een boos persoon te maken krijgt omdat die ongewild gefotografeerd wordt. Bij straatartiesten en slangenbezweerders geldt dat fotograferen je geld kost. Zorg er daarom voor dat je wat kleingeld op zak hebt voor het geval je zulke mensen vast wilt leggen. Zelfs als je ze wat kleingeld hebt gegeven zal dit in de meeste gevallen niet genoeg zijn. Ze zullen de discussie aan willen gaan hoeveel ze dachten te krijgen. Het beste kun je deze oplichters links laten liggen. Militaire objecten, vliegvelden en stuwdammen mogen niet gefotografeerd worden. Pas ook op met het fotograferen van politieagenten en soldaten in uniform.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit in Marokko en dus ook in Fez is strafbaar en er kunnen gevangenisstraffen tot drie jaar voor gegeven worden en een geldboete. Volgens een waarschuwing van de Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken moeten ook buitenlanders hiervoor uitkijken tijdens een vakantie in Marokko.

Geld

In Fez betaal je net als in de rest van Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. Eenmaal aangekomen in Fez kun je euro’s wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit een van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij steeds meer banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te binnen. Je moet via onlinebankieren je pas tijdelijk deblokkeren voor geldopnames buiten Europa. Er zijn in de grotere steden opvallend veel pinautomaten te vinden. Bij de meeste banken hoef je geen transactiekosten te betalen. Sommige vragen echter enkele euro’s voor het opnemen van contant geld. Het is op veel plaatsen niet mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen; zorg er dan ook altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt. Weet je niet zeker of je in een winkel of restaurant met kaart kan betalen, vraag het dan even op voorhand. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.

bereken hier de wisselkoers tussen de dirham en de euro en bestel je dirham gelijk online

Internet/wifi

De ontvangst voor je mobiele telefoon is op de meeste plaatsen in Fez goed tot uitstekend, al wil de 3G of 4G het in de smalle straatjes van Fez nog wel eens af laten weten. Wil je zo goedkoop mogelijk gebruik maken van internet in Marokko dan kun je het beste een lokale simkaart kopen. Voor enkele euro heb je voldoende MB’s om het tijdens je vakantie uit te kunnen houden. Is dit te veel gedoe voor je, dan kun je ook gebruik maken van de openbare netwerken bij hotels, restaurants en andere openbare instanties. In veel gevallen is het netwerk versleuteld, de code is meestal wel ergens te vinden, zo niet dan kun je dit zonder problemen aan iemand vragen.

Kleding

Marokko is een moslimland, dus pas je kleding hierop aan. Dit doe je niet alleen voor de bewoners van het land, maar ook voor jezelf. Je loopt niet op je gemak door een stad of dorp in je korte broek of hemdje terwijl de rest van de mensen op straat in lange kleding of gesluierd loopt. Probeer niet te bloot over straat te gaan. Voor vrouwen betekend dit, dat de broek of rok tot over de knie moet zijn en de schouders bedekt. Ook diepe decolletés en doorschijnende kleding worden er niet gewaardeerd. Voor de heren geldt dat korte broeken eigenlijk niet kunnen en datzelfde geldt voor hemdjes. Het is niet zo dat er geen plaatsen zijn in Fez waar je met een korte broek over straat kunt. Dit zijn er eigenlijk best wel wat, maar kijk wel even goed wat de andere mensen op straat aanhebben. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er verwacht dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Taal

De officiële taal in Fez is Arabisch. Daarnaast spreekt het grootste deel van de bevolking ook Frans. Met Engels kun je je soms ook redden, maar ga er niet standaard vanuit dat iedereen Engels spreekt. De meeste inwoners van de stad die in het toerisme werkzaam zijn spreken redelijk tot goed Engels

Tijdsverschil

Marokko ligt in de tijdzone UTC. Marokko kent geen zomertijd. Tijdens de winter is het in Fez 1 uur vroeger dan in Nederland. Zodra bij ons de zomertijd ingaat (laatste zondag van maart) bedraagt het tijdsverschil twee uur. Dit blijft zo tot bij ons eind oktober de wintertijd weer ingaat.

Veiligheid

Fez is een veilige stad al zal je er wel snel verdwalen. Hierdoor kun je op plaatsen terecht komen die je als toeristen liever wilt mijden, verlaten steegjes gevuld met vuilnis en andere rotzooi. Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat er verschillende wandelroutes in de medina zijn aangegeven, blijf je deze volgen dan zal je minder snel verdwalen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat er tijdens een wandeling niets gebeurt, huur dan een gids. Natuurlijk moet je in een stad als Fez altijd bedacht zijn op straatrovers op gauwdieven. Toch zal dit in praktijk niet snel voorkomen.
Een andere ding om serieus rekening mee te houden is de hygiëne die in de meeste restaurants en eettentjes lager zal zijn dan dat wij gewend zijn. Kijk goed waar je eet, wat je bestelt en hoe het bereid is. Vermijd dingen die niet goed doorbakken kunnen worden of rauwe producten. Dit kan je behoorlijk wat tijd op het toilet besparen.