Vervoer in en naar Fez

De meeste toeristen die alleen voor een stedentrip naar Fez afreizen, komen met het vliegtuig. Is de stad r een onderdeel van een rondreis door Marokko, dan is de kans groot dat je met de auto komt of dat je er op het vliegveld één huurt. Een andere manier om in de stad te komen is met de trein. Er rijden in heel Marokko sneltreinen die zo goed als alle grote steden in het land met elkaar verbinden.
In de stad zelf doe je er goed aan om, als je de auto bij je hebt om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer of de medina te voet verkennen. In zo goed als het hele historische centrum van Fez is gemotoriseerd verkeer verboden.Vliegen naar Fez

Vanuit Nederland worden er rechtstreekse vluchten aangeboden door Ryanair vanaf Eindhoven Airport. Door de komst van deze vlucht is het mogelijk geworden om rechtstreeks naar Fez te vliegen. Hiervoor was het alleen mogelijk om met een overstap naar Fez te vliegen of te landen op een ander vliegveld in Marokko en daar met een transfer of huurauto naar de stad te reizen. Vlieg je liever niet met een prijsvechter dan kun je vanaf Rotterdam of Amsterdam naar Fez vliegen met een tussenlanding. Een andere mogelijkheid om zonder overstap in Fez te komen is om via België te vliegen. Tui biedt rechtstreekse vluchten aan naar Fez. Een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Fez zal ongeveer 3,5 uur in beslag nemen, heb je een vlucht met een tussenstop dan zal dit meer tijd in beslag nemen.

Fess-Saiss Airport

Het Fess-Saiss Airport is het internationale vliegveld van Fez. Het is een klein vliegveld met slechts een landingsbaan. Vanaf het vliegveld van fez worden er vluchten aangeboden naar zes verschillende Europese landen, alle andere vluchten vinden plaats binnen Marokko. Veel internationale passagiers die op Fez aankomen maken een overstap op Casablanca.

Transfers

Het Fess-Saiss Airport ligt op zeventien kilometer van het stadscentrum van Fez. Je kunt ervoor kiezen om met de lijnbus deze transfer te maken. De bus rijdt ieder uur tussen het vliegveld en het treinstation van Fez. Een rit die ongeveer veertig minuten in beslag zal nemen. Vanaf het treinstation is het nog ongeveer 3 kilometer tot aan de Medina van Fez.
Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Fez naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met Taxi2Airport dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit zal gaan kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt, zal deze op het vliegveld van Fez op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Auto huren

Wil je tijdens je bezoek aan Fez nog meer van de omgeving te gaan zien of is Fez onderdeel van een rondreis door Marokko, dan heb je een huurauto nodig. Je kunt deze gelijk op het vliegveld van Fez huren of bij een van de vele verhuurkantoren in de stad zelf. Wil je een auto voor langere tijd huren dan doe je er verstandig dit vooraf online te boeken. De huurkosten liggen dan meestal net iets lager en je weet zeker dat de auto die je nodig hebt voor je klaarstaat.
Zelf hebben we goed ervaringen met Sunnycars. Het voordeel van een huurauto bij Sunnycars is dat je zeker te weten geen extra of verborgen kosten moet betalen. De auto die je huurt, is kilometervrij, werkt zo goed als altijd met een vol = vol retourbeleid en in sommige gevallen hoef je niet eens een borg te betalen.

Huur je auto in Fez zonder zorgen bij Sunnycars

Autorijden

De wegen rondom Fez zijn allemaal goed onderhouden en zeker niet druk te noemen. Daardoor is het vrij gemakkelijk rijden als je een van de vele bezienswaardigheden in en rondom Fez wilt bekijken. Fez zelf is redelijk druk en chaotisch te noemen. Vooral in de omgeving van de Medina van Fez, waar sommige delen niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en er maar weinig parkeerplaatsen zijn. Het is goed opletten waar je wel en niet in mag, er zijn veel eenrichting straten en andere zijn alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Ben je eenmaal wat verder weg van de medina van Fez dan is het verkeer redelijk te vergelijken met dat van grote steden in Europa. Het enige wat echt verschilt, is dat de voorrang in Marokko per rotonde kan verschillen. Bij iedere rotonde staat aangegeven wat de specifieke regels zijn. Staat er niets dan heeft verkeer van rechts voorrang ook als je op een rotonde rijdt.

Parkeren

Op sommige plaatsen in Fez kom je parkeermeters tegen. De tarieven zijn er duidelijk en je betaald er per dag of per uur. Minder duidelijk zijn de parkeerplaatsen met de zogenaamde parkeermannen. Als toerist betaal je er standaard meer en het is soms onduidelijk of je per uur, per dag of langer moet afrekenen. Ze maken er vaak een sport van onduidelijk te doen en rechtstreekse vragen te ontwijken. Officieel mogen ze geen geld vragen en is hetgeen wat je betaald een fooi voor het oppassen op de auto. Zo weet je zeker dat je auto tijdens je verblijf in Fez schadevrij blijft. Bijkomend voordeel van deze parkeermannetjes is dat ze voor wat extra’s je koffers naar je riad of hotel brengen.

Trein

In Marokko is een van de modernste treinnetwerken van Afrika te vinden. De verbindingen tussen de verschillende plaatsen in Marokko is uitstekend. Sinds 2018 worden deze verbindingen verzorgd door TGV Maroc. Een hogesnelheidstrein die de verschillende delen van het land met elkaar verbindt. Een treinreis van Fez naar Marrakesh zal iets meer dan zes uur in beslag nemen en kost ongeveer twintig euro. Een trip naar Meknes kost je nog geen vijf euro en zal iets meer dan een half uur in beslag nemen.
Toeristen die een rondreis door Marokko willen maken, maar geen zin hebben om zelf te reizen kiezen er steeds vaker voor de trein als vervangend vervoer. Een snelle goedkope en milieuvriendelijke manier om Marokko te verkennen.

Ander openbaar vervoer in Fez

Naast de trein is de enige andere vorm van openbaar vervoer in fez de bus. Er rijden stadsbussen tussen de medina van Fez en de nieuwe delen van de stad en de nieuwere delen zijn onderling verbonden via het busnetwerk. De bus is een makkelijke en goedkope manier om van je hotel naar de verschillende bezienswaardigheden te reizen.
Het grote busstation is te vinden net buiten de medina van Fez. Vanaf dit busstation kun je naar de verschillende steden in de omgeving van Fez reizen. Het is zelfs mogelijk om naar steden die verder weg liggen te reizen. Dit is een goedkope, maar minder comfortabele manier om een rondreis door Marokko te maken.