Weer en beste reistijd voor Fez

Het klimaat van Fez is een belangrijke factor tijdens Stedentrip in Fez of een rondreis in Marokko. Wat is de beste periode om een bezoek te brengen aan Fez en wanneer kan ik de omgeving van de stad het beste ontdekken. Het is natuurlijk belangrijk om vooraf goed te kijken welke periode het beste is en wat de actuele voorspellingen op de plaats van bestemming zijn. De combinatie van deze factoren zorgen ervoor dat je een onbezorgde stedentrip in Fez kunt maken.



Het klimaat van Fez

Fez heeft een landklimaat dat beïnvloed wordt door verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren die invloed hebben op het klimaat van Fez is de Sahara. Deze woestijn ligt redelijk ver van de stad, maar toch kan als de wind uit het oosten komt het van invloed zijn op het klimaat van Fez. Deze wind neemt dan de droge woestijnlucht mee naar de stad wat ervoor zorgt dat de luchtvochtig behoorlijk naar beneden gaat. Dit voelt onaangenaam aan en de tempratuur kan op deze dagen behoorlijk stijgen. Gelukkig is dit een zeldzaam verschijnsel dat slechts enkele malen per jaar voor zal komen. Een andere belangrijke invloed op het klimaat van Fez is de Atlantische Oceaan. Hoewel de stad behoorlijk ver landinwaarts ligt, heeft de Atlantische Oceaan toch een lichte invloed op het klimaat in de stad. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat de kans op extreem weer er iets kleiner is.
De ligging van het Atlasgebergte ten opzichte van Fez is de laatste invloed waar je rekening mee moet houden. Het gebergte zorgt er aan de ene kant voor dat de stad ietwat beschermt ligt, maar kan er ook voor zorgen dat de buien soms wat langer blijven hangen.

Warme zomermaanden

De zomermaanden in Fez zijn over het algemeen bloedheet met temperaturen die ver boven de dertig graden Celsius liggen. De kans op neerslag is in deze periode nihil, dus afkoeling is er ver te zoeken. Ben je in deze periode in de stad dan kun je overdag het beste de koelte van je riad of hotel opzoeken en in de vroege ochtend of aan het einde van de dag de stad verkennen. Deze periode wordt over het algemeen gezien als de minst populaire om de stad te bezoeken. Mocht je toch in zomermaanden in Fez verblijven dan is een riad of hotel met een zwembad een must.

Winden

Door de compacte bouw van de medina van Fez, zal je in de stad zo goed als geen wind voelen. Er komt kan een plaatselijke variant van de Sirocco voorkomen; de Chergui. Deze is te vergelijken met de Sirocco en neemt warme droge lucht vanuit de Sahara mee naar Marokko. De wind komt meestal voor in het zuidelijke deel van Marokko, maar in zeldzame gevallen in de omgeving van Fez voorkomen.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslagcijfers liggen in Fez een stuk hoger dan je zou verwachten in Marokko. Dat verklaart gelijk waarom de omgeving van Fez zo groen is. Van november tot en april zijn er gemiddeld negen dagen met neerslag per maand. Jaarlijks valt er ongeveer 500 tot 600 millimeter neerslag per jaar. Dit is lager dan dat we in Nederland gewend zijn, maar de verschillen zijn lager dan je zou verwachten. Toen wij de stad in mei bezochten werden we getrakteerd op een stevige onweersbui. Gelukkig zijn de temperaturen er wel zo hoog dat een dergelijke regenbui niet als storend gezien hoeft te worden. Enige nadeel is dat de straten in de medina van Fez niet echt goed berekend zijn op stevige regenbuien.

Winterperiode

De wintermaanden in Fez kunnen wat aan de koude kant zijn. Natuurlijk is dat relatief, want de temperaturen die we in Nederland in de winter kennen komen in Fez niet voor. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode rond de zestiende graden en in de avond en nacht kan het afkoelen tot een graad of zes Celsius. De combinatie van de relatief hoge kans op langdurige neerslag en de lagere temperaturen maken Fez niet geschikt als winterzonbestemming. De stad is echter wel geschikt als bestemming voor een stedentrip in de winterperiode.

Weersextremen

Door de ligging van Fez achter het Atlasgebergte en relatief onder de invloed van de Atlantische oceaan en in mindere mate van de Middellandse Zee, zullen weersextremen minder snel voorkomen dan in andere delen van Marokko. Dit is geen garantie dat weersextremen helemaal niet voorkomen in Fez. In de zomermaanden kan het soms extreem heet worden tijdens de hoogzomermaanden. Temperaturen van boven de veertig graden Celsius worden er met regelmaat gemeten. In extreme gevallen kan het in de winter vriezen. Dit gebeurt eens in de zoveel jaar en komt alleen in extreme gevallen voor.

De klimaatstatistieken van Fez

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Fez zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Fez. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Fez